Niek, hoeveel (calorieën) mag ik nou eten op een dag?!

Ik weerleg de vraag meteen. Waarom wil je weten hoeveel calorieën je mag eten op een dag? In vele gevallen komt deze vraag voort uit het feit dat je graag wat kilo’s (vetmassa) kwijt wilt.

Een simpele vraag met een (heel) complex antwoord.

Althans, ik kan er een heel complex antwoord op gaan geven maar ik denk dat er op het wereldwijde web veel betere en geschikte kandidaten zijn om die vraag tot in detail te beantwoorden.

Ikzelf houd van een wat praktischere benadering. Misschien ietwat kort door de bocht maar dan heb je wel meteen een idee hoeveel je ongeveer moet eten.

  • Ben je te zwaar voor je lengte en heb je geen overmatige hoeveelheid spiermassa en een te hoog vetpercentage (+20% voor een man en +28% voor een vrouw), dan zul je minder moeten gaan eten dan je op het moment doet. Een veilige range is om 250 tot 500 kilocalorieën te minderen.

  • Ben je op goed gewicht – dat wil zeggen een vetpercentage tussen de 10 en 20% voor een man en tussen 18 en 28% voor een vrouw - dan eet je goed! Althans, calorie-technisch gezien.

  • Ben je te licht? In dit geval kun je de BMI hanteren. Als deze lager is dan 18,5 punten dan heb je ondergewicht. Dan zul je echt meer moeten gaan eten. Een overschot van zo’n 250 tot 500 kilocalorieën om mee te beginnen is een goede start.

Zoals ik al zei, dit is vrij kort door de bocht. En… het geeft nog niet echt antwoord op de hoeveelheid kilocalorieën die je mag eten per dag.

Maar dat geeft eigenlijk niet. Het maakt namelijk niet uit hoeveel calorieën je exact eet (of nodig hebt). Jouw lichaamsgewicht geeft aan of je te veel calorieën eet of niet.

Begin bij het begin en stel jezelf de volgende vraag: Wat zou een gezond gewicht zijn voor mij en wat heb ik daarvoor over.

Als je deze vraag eerlijk durft te beantwoorden zijn we al heel eind. De volgende stappen/tips zijn eigenlijk een logische gevolg van jouw antwoord;

  1. 1Neem je dag eens door, schrijf het op. Wees kritisch (vergeet de kleine dingen niet) en kijk waar je zou kunnen minderen.

  2. Minder alcohol en suikerhoudende dranken;

  3. Beperk je tot 3 hoofdmaaltijden per dag(ontbijt, lunch en avondeten)

  4. Vermijd snacks zoveel mogelijk (uiteraard kun je groente en fruit wel als snack nemen);

  5. Minder uit eten gaan en meer thuis koken.

Bijna iedereen die ik erover spreek weet het ook allemaal wel. Een salade is beter dan een patatje en een appel is beter dan een Mars. Maar dit in praktijk brengen is vaak toch van een andere orde. Nogmaals, het begint bij jezelf. Ben je nog niet klaar voor verandering? Dan moet je het (nog) niet doen… Wil jij de stap zetten in de (gezonde) richting dan kun je ver komen met dit simpele stappenplan.

Zet hem op!

Ciao, Niek


 
Niek Muldercolumn, dieet, lifestyle