Hey Niek. Wat eet jij nou op een dag

Ik ontbijt elke dag hetzelfde, best saai. Maar als we kritisch kijken doet iedereen dat toch?!

Kwart voor zes gaat de wekker. Ik ‘snooze’ hem nog één, hooguit twee keer. Maar dan moet ik toch echt vaart gaan maken om op tijd in de club te zijn. Een snelle douche, mijn trainingspak aan en snel door naar beneden. Tijd voor de belangrijkste maaltijd van de dag … of althans dat wordt altijd gezegd en ik weet eerlijk gezegd niet zo goed waar dat vandaan komt.

Ik zet mijn keukenweegschaaltje en een kommetje klaar en trek de koelkast open. Ik pak vervolgens magere kwark (300-400 gram) en bosbessen (zo’n 100-125 gram) en doe die in het kommetje. Als ik wat extra tijd heb maak ik nog even een espresso maar daar kom ik vaak niet aan toe. Ik eet snel mijn kommetje leeg en ga naar de club.

Op een normale werkdag duurt de ochtenddienst ongeveer tot half twee. Ik plak er dan vaak nog een training achteraan van zo’n 60 minuten en spring daarna snel in de auto om naar huis te gaan voor de lunch.

Mijn lunch is de grootste maaltijd van de dag. Bij een gemiddelde lunch kun je denken aan het volgende. 500-700 gram groenten, 300-400 gram aardappelen (of rijst) en 2 porties vlees, vis of gevogelte. Meestal neem ik daarna ook nog een aantal rijst- of maïs- wafels met beleg (meestal kip of kalkoen).

Meestal stap ik daarna weer in de auto om de avonddienst te draaien die meestal rond vier uur begint en tot negen uur duurt. Tijdens deze dienst neem ik af en toe een snack (eiwitreep).

Eenmaal thuis aangekomen neem ik nog wat kleins. Meestal is dit een salade met kip en wat nootjes maar niets dat zwaar op de maag ligt, omdat ik ook nog enigszins op “tijd” naar bed moet.

Even kort samengevat:

06:00 uur Ontbijt: Kwark en fruit

13:00 uur Lunch: Vlees, groente en aardappels of rijst

15:00 uur Snack: Maiswafels en beleg

19:00 uur Snack: Eiwitreep

21:00 uur Avondeten: Salade met gevogelte of vis

Als je dit zo leest, zie je wellicht dat dit qua voeding-calorieën allemaal wel meevalt (en dat klopt ook). Ik heb namelijk gemerkt dat ik helemaal niet zoveel nodig heb om op gewicht te blijven en daarnaast ook intensief te kunnen trainen.

Én natuurlijk, er zijn dagen afwijkende dagen maar dit is meer uitzondering dan regel. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Weekend (zaterdag en/of zondag)

  2. Vakantiedagen

  3. Feestdagen

Tijdens deze dagen let ik minder op mijn voeding (soms zelfs helemaal niet). Maar kort daarna ga ik weer strak in het gareel aangezien ik me er vaak niet lekker voel door de ongewone hoeveelheden suiker, vet, zout en calorieën die ik op deze dagen eet.

Mijn ideale eetpatroon gedurende een dag komt eigenlijk voort uit een aantal randvoorwaarden waaraan ik moet voldoen om optimaal te kunnen presteren en de gehele dag genoeg energie te hebben. Ik wil het optimale effect van voeding op mijn lichaam bereiken zodat ik mijn gestelde doelen kan behalen:

  1. Genoeg eiwitten voor lichaamsonderhoud; 

  2. Genoeg koolhydraten voor brandstoftoevoer;

  3. Vezelrijk eten voor een vol en verzadigd gevoel;

  4. Maximale bovengrens kilocalorieën per dag voor reguleren van mijn lichaamsgewicht;

Dus inderdaad, best saai zo’n standaard ontbijt. Maar zoals je hebt kunnen lezen zit er achter dit saaie ontbijt een idee. Hoe meer ritme en regelmaat des te beter je kunt toewerken naar je ideale fitness of gezondheidsdoel, en heel eerlijk. Lekker in je vel zitten is onbetaalbaar …


Ciao, Niek